Hur dimra LED-lampor?

Innehållsförteckning:

 1. Hur dimra LED-lampor?
 2. Kan man ha LED-lampor utomhus?
 3. Vad avgör om en lampa är dimbar?
 4. Kan man ha Innelampor ute?
 5. Vilka lampor kan man ha utomhus?
 6. Är LED belysning dimbar?
 7. Hur många Watt klarar en dimmer?
 8. Är alla armaturer dimbara?
 9. Vilka lampor går att dimra?
 10. Måste armaturen vara dimbar?
 11. Hur placerar man fasadbelysning?

Hur dimra LED-lampor?

För att kunna dimma en LED-lampa krävs en LED dimmer. … Varje dimmer fungerar på en viss effekt, vanligen 40-08 W. Om du ersätter dina halogen- eller glödlampor med LED-lampor, blir den totala effekten lägre än dimmerns effekt. Detta gör att dimmern inte dimrar ordentligt, eller att ljuset flimrar.

Kan man ha LED-lampor utomhus?

Kan jag använda LED-lampan utomhus? … Det är inte lampan som konstrueras för utomhusbruk utan armaturen. Viktigt är i samtliga fall att man använder en skyddande armatur med rätt kapplingsklass (oftast IP44). Armaturen skall skydda lampan mot fukt och mekanisk åverkan.

Vad avgör om en lampa är dimbar?

Hänvisningar angående dimbarhet visar den överstrukna, respektive inte överstrukna symbolen på förpackningen. En lampa med symbolen vi visar här, är med andra ord dimbar.

Kan man ha Innelampor ute?

Ljusslingor som är tänkta för utomhusbruk kan också användas inomhus, men ljusslingor som är gjorda för inomhusbruk ska inte placeras ute. Det klarar vare sig ljusen eller transformatorn av. Det finns också ljusslingor som är tänkta för utomhusbruk men vars transformator måste användas inomhus. BE

Vilka lampor kan man ha utomhus?

Utomhusbelysning är lika viktigt som inomhusbelysning och ofta är belysningen utomhus påslagen längre tid, särskilt när det börjar bli mörkt. Då är det extra viktigt att lamporna är energieffektiva. Då är LED-lampor det perfekta valet. BE

Är LED belysning dimbar?

Alla LED-lampor går inte att dimra. Det ska stå på lampförpackningen om lampan inte är dimbar. Välj en dimmer som fungerar för LED-lampor med låga wattal. BE

Hur många Watt klarar en dimmer?

-Den maximala effektbelastningen hos en dimmer för LED-lampor är vanligen 200 watt. Kontrollera emellertid alltid dimmermanualen för det specifika tröskelvärdet för maximal effekt. -Det specifika tröskelvärdet för maximal effekt minskar när omgivningstemperaturen stiger över 35 °C.

Är alla armaturer dimbara?

Inte alla LED-lampor eller glödlampor är dimbara, så det är viktigt att ta reda på om ljuskällan är dimbar innan du köper den. Om du köper en lampa som kräver en glödlampa, anges det alltid om lampan är lämplig för LED-ljuskälla och om lampan är dimbar.

Vilka lampor går att dimra?

Inte alla lampor kan dimras, så det är viktigt att du tar med ett antal faktorer i beräkningen. Glödlampor och halogenlampor är lätta att dimra eftersom de båda använder samma enkla teknik. Glödlampor och halogenlampor på 230/240V kan dimras med alla slags dimmers och de är ofta de mest populära. BE

Måste armaturen vara dimbar?

Alla LED ljuskällor är i grunden dimbara. Det är drivdonet som avgör om en armatur är dimbar eller ej. Genom att byta drivdon kan alltså en ej dimbar armatur göras dimbar. Drivdon kan även ha stöd för flera olika dimningstyper, sk “all-in-one”.

Hur placerar man fasadbelysning?

Det bästa är att montera lampor med nedåtriktat ljus så att du kan se var du sätter fötterna om det är halt eller liknande. Vägglampor längs en mur eller ett staket och nedgrävningsspottar längs rabatter eller stigar är också en möjlighet, beroende på vilken belysningseffekt du vill ha.