Hur fungerar en Torrsump?

Innehållsförteckning:

 1. Hur fungerar en Torrsump?
 2. Vad gör vevhuset?
 3. Vad kallas en stor bil?
 4. Vad är en bil?
 5. Vad är en oljepump?
 6. Hur smörjs cylindrarna i en motor?
 7. Var sitter vevhuset?
 8. Vad är en ventilkåpa?
 9. Vilken bil är smalast?
 10. Hur bred får man vara?
 11. Vad finns i en bil?
 12. Hur drivs en oljepump?
 13. Vad drivs oljepumpen av?
 14. Vad gör en kolvmotor?
 15. Vad kan hända om ventilen blir för varm?
 16. Vad gör vevaxel?
 17. Vad betyder lågt oljetryck?
 18. Vilka bilar drar lite bränsle?
 19. Hur bred last får man ha?

Hur fungerar en Torrsump?

Bilar med torrsump har en extra behållare i oljesystemet och innehåller mer olja. Oljepumpen hämtar oljan från behållaren, inte från oljetråget under motorn. På så sätt klarar bilen höga g-krafter i långa kurvor i hög hastighet – risken för att motorn ska bli utan olja är i det närmaste obefintlig.

Vad gör vevhuset?

Vevhusventilation, system som ventilerar ut övertrycksgaser ur en förbränningsmotors vevhus. Dessa gaser utgörs av förbränningsgaser som läcker förbi kolvringar och ventiltätningar. Om inte vevhuset ventilerades, skulle övertrycket stiga tills en packning kollapsade med oljeläckage som följd.

Vad kallas en stor bil?

Det finns bilar som kallas SUV och det finns bilar som kallas CUV. De ser ganska lika ut – som stora, lite högre personbilar.

Vad är en bil?

Bil är ett motorfordon som är försett med åtminstone tre hjul, och som inte är en mopedbil, en jordbruksmaskin eller ett stridsfordon. Bilar delas in i personbilar (vilket ordet “bil” vanligtvis syftar på), lastbilar och bussar. … Förkortningen “bil” skapades i den danska tidningen Politiken, 1902.

Vad är en oljepump?

En oljepump används för att tillhandahålla olja till de rörliga delarna av en maskin. Oljan hjälper till att smörja delarna så att de vänder smidigt med lite motstånd eller friktion mellan dem. Det gör inte bara att maskinen går smidigare utan förlänger livslängden på maskinens delar.

Hur smörjs cylindrarna i en motor?

Vevaxeln rör sig i en excentrisk rörelse i motorn, det gör att oljan slungas ut för att träffa (skvättsmörjning)och smörja cylindrar, kolvbultar och undersidan av kolven. Vevaxeln snurrar så snabbt runt, att luft bildar småbubblor i oljan, en slags skum.

Var sitter vevhuset?

Vevhuset sitter undertill på din bil och blir ständigt utsatt för slitage. Det kan komma in grus i vevaxeln som orsakar skada på en känslig yta. Vevaxlar är inte lätta att byta, men vi ställer upp med hjälp när det är dags.

Vad är en ventilkåpa?

En ventilkåpa är en del av motorblocket av en fyrtakts förbränningsmotor. Motorer som arbetar med ventiler (de är väldigt många) måste intergrera ventilerna i motorsystemet. … Detta är för att förhindra att någon olja läcker från motorn och för att undvika att luften kommer in i motorn.

Vilken bil är smalast?

Smalast: Smart Fortwo, 156 cm. Tyngst: Maybach 62, cirka 3 000 kg.

Hur bred får man vara?

Normalt räknas en bils bredd vara 1,8 meter men moderna bilar har växt lite, särskilt om man räknar in backspeglarna. Vi räknar därför med en normal bilbredd på 2 meter med utfällda backspeglar.

Vad finns i en bil?

Bilar är gjorda mestadels av stål, men också av aluminium, koppar, bly, magnesium, plast, textil, gummi och en rad andra material.

Hur drivs en oljepump?

Oljepumpen drivs uteslutande mekaniskt på existerade motorer i fordonsbranschen. Utformningen är ofta överdimensionerad för att klara av de värsta förhållandena, men den mesta av drifttiden stjäl den mer effekt och levererar väsentligt högre oljeflöde än nödvändigt.

Vad drivs oljepumpen av?

De vanligaste lösningarna är att vevaxeln driver oljepumpen direkt eller via en separat tranmission, vanligen kedjetranmission. Bland de motorer som driver pumpen direkt kan nämnas flertalet Saab motorer (både nya GM baserade, Fiat baserade dieseln och den äldre Saab motorn) och Volvos vitmotor.

Vad gör en kolvmotor?

En kolvmotor är en motor som omvandlar ett gas- eller vätsketryck i en cylinder (maskindel) till en mekanisk rörelse av en kolv (maskindel) i cylindern. Kolven driver via en vevstake en vevaxel, som ger ett utgående vridmoment.

Vad kan hända om ventilen blir för varm?

Det kan också uppstå skador på själva topplocket som till exempel orsakats av de höga temperaturerna och starka vibrationerna i motorn. Detta kan leda till sprickor i topplockets material.

Vad gör vevaxel?

Kraften från kolvarna överförs till vevaxeln via vevstakar som löper genom hela motorn – och får den att rotera. Den kraften förs sen vidare genom bilens växellåda och vidare till drivhjulen. … Oljan hjälper också till att både täta och kyla motorn.

Vad betyder lågt oljetryck?

För lågt oljetryck är fullständigt livsfarligt för motorn. … I de flesta fall har oljenivån i motorn sjunkit till en så låg nivå att pumpen drar i sig luft och då blir det inget oljetryck. Har du motorolja med dig i bilen ska den fyllas på, motorn startas, stoppas och sedan kollar man oljenivån med oljestickan.

Vilka bilar drar lite bränsle?

Topplista: Snålaste bilarna enligt What Car?

 • Mini Cooper D 3dr.
 • Audi A3 Sportback 1.6 TDI Ultra. …
 • Skoda Octavia 1.6 TDI Greenline. …
 • Seat Leon ST 1. Ecomotive. …
 • Renault Clio 1.5 dCi 90 Eco. …
 • Opel Corsa 1.3 CDTi 95 Ecoflex. …
 • Citroën C4 Picasso 1.. …
 • Hyundai i20 1.4 CRDi. Verklig förbrukning: 4,76 liter/100 kilometer.

Hur bred last får man ha?

En transport av odelbar last med en bredd av högst 350 cm kan utföras utan dispensbeslut om villkoren i föreskrifterna TSFS 2010:141 följs.