Hur skolar man om plantor?

Innehållsförteckning:

 1. Hur skolar man om plantor?
 2. Hur stor kruka vid omskolning?
 3. Vad kan man plantera hemma?
 4. Hur många frön i en kruka?
 5. Hur mycket ska man vattna ett frö?
 6. Vilken jord till förkultivering?
 7. Varför Bredså?
 8. Vilken jord till omskolning?
 9. När omskola sommarblommor?

Hur skolar man om plantor?

Skola om plantor så här

 1. Omskola när de första karaktärsbladen har bildats.
 2. Välj en lite större kruka än den som fröet har grott i.
 3. Fyll nya krukan med lucker, näringsrik jord.
 4. Plantera fröplantan lite djupare i den nya krukan.
 5. Odla vidare på en ljus och sval plats.

Hur stor kruka vid omskolning?

Rötter söker sig till luft och vatten och stretar därför mot krukans ytterkanter. I en för stor kruka tar denna så kallade rotspridning mycket längre tid. Dessutom är risken stor att jorden blir för blöt när inga rötter ännu finns som kan suga upp all fukt. Generellt är en ca 8 cm kruka lämplig för första omskolningen.

Vad kan man plantera hemma?

Lättodlade grönsaker

 • Plocksallad. Att odla plocksallad är det bekvämaste sättet att få egen sallad. …
 • Mangold. Denna storvuxna bladgrönsak används på samma sätt som spenat men är mer lättodlad eftersom du kan skörda på samma plantor hela sommaren. …
 • Kålrabbi (knutkål) …
 • Grönkål. …
 • Bönor. …
 • Ärter. …
 • Lättodlade rotfrukter. …
 • Morot.

Hur många frön i en kruka?

Fyll krukorna med såjord. Lägg 1-2 frön i varje kruka. Täck fröna med jord. Sätt i etiketter för att märka upp vad du sått i vilka krukor.

Hur mycket ska man vattna ett frö?

När sådden står i ett miniväxthus kan det räcka att vattna sådden en gång i veckan eller till och med varannan vecka beroende av krukans storlek och omgivande temperatur.

Vilken jord till förkultivering?

Jorden ska vara porös, lätt och luftig och inte alls eller endast svagt gödslad. Sandblandad, fin planteringsjord eller såjord blandad med perlit går bra.

Varför Bredså?

Mycket av samma sort: Bredså i tråg eller kruka Då sår du många frön över en större yta istället för att placera något eller några enstaka frön i olika små krukor. … Passar om du vill ha många plantor av samma sort. Lämplig för: Tomater, paprika, plocksallat och chili är lämpliga fröer för bredsådd.

Vilken jord till omskolning?

Vattna plantorna några timmar innan omplantering. Plantera i en gödslad jord, planteringsjord eller blomjord. Var försiktig med rötterna. Låt så mycket jord som möjligt vara kvar vid rötterna.

När omskola sommarblommor?

När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det börjat skjuta upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. (Hjärtblad är de första bladen som utvecklas på grodden och som senare kommer skrumpna ihop och försvinna.)

Leave a Comment