Vad är det jul?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är det jul?
 2. Hur firade Vikingarna jul?
 3. Vad heter den fornnordiska julen?
 4. Hur många länder i världen firar jul?
 5. Vad kan man äta på julafton?
 6. Vad ska vi göra på julafton?
 7. Vilka högtider firade vikingarna?
 8. Hur Blotade vikingarna?
 9. Vad är Midvinterfest?
 10. Vad betyder jul under vikingatiden?
 11. I vilka länder firar man inte jul?
 12. Vilka länder firar jul 7 januari?
 13. När ska man äta på julafton?
 14. Vad äter man för julmat i Tyskland?
 15. Hur firas jul förr i tiden?
 16. Hur firade vikingarna midsommar?
 17. Vad drack asagudarna?
 18. Var Blotade vikingarna?
 19. Vad kallades de Offerfester man hade i Norden förr?
 20. Vad firade man på Midvinterblot?

Vad är det jul?

Julen är en av de största kristna högtiderna och firas till minne av Jesus födelse. Julfirandet är en tradition med mycket gamla historiska rötter. Ända sedan 300-talet e.Kr har firandet förknippats med Jesus födelse. Det var först år 354 e.Kr som katolska kyrkan valde att förlägga Jesus födelse till den 25:e december.

Hur firade Vikingarna jul?

Julen var enligt Snorre en av flera årliga högtider som firades genom ett blot. Detta var en gemensam offermåltid som organiserades av en hövding, som var en världslig makthavare men också hade en religiös funktion som innehavare av ett hov där han anordnade dessa gästabud.

Vad heter den fornnordiska julen?

Snorres lokalisering till “midvinternatten” (fornnordiska: miðsvetrar nótt) har tidvis lett till uppfattningen att julen skulle ha firats på vintersolståndet, och att den skulle ha varit en solfest. Detta fick bland annat spridning genom Olof von Dalin på 1700-talet och fick senare stöd av Erik Brate.

Hur många länder i världen firar jul?

Julafton är en kristen högtid som infaller den 24 december och inleder julen. Julafton firas framförallt i Danmark, Finland, Norge, Polen, Portugal och Sverige samt i vissa delar av Schweiz, Tyskland och Österrike.

Vad kan man äta på julafton?

Julskinka, sill, gravad lac, köttbullar, prinskorv och Janssons. Här listar vi de klassiska rätterna som många vill ha på sitt julbord!…22 recept till julbordet

 1. Vegosill på svamp. …
 2. Gravad lax på färsk lax. …
 3. Julbröd med frukt och nötter. …
 4. Äppelgravad lax. …
 5. Julskinka i ugn. …
 6. Janssons frestelse med grönkål.

Vad ska vi göra på julafton?

Vanliga seder. Julen är förknippad med Lucia, julklappar, pepparkaksbak och julmat, och man brukar städa, stöpa ljus, stoppa korv, koka knäck och annat julgodis, ta fram julprydnader och klä en gran. På julaftonskvällen går många på midnattsmässa, eller på julotta på juldagsmorgonen.

Vilka högtider firade vikingarna?

En dålig årsskörd kunde förstås innebära katastrof för familjer och samhällen. Några blot som firades var midvinterblot, disablot, vårdagjämning och midsommarblot. Midvinterblotet inföll förmodligen på eller omkring vintersolståndet för att inleda ett nytt år.

Hur Blotade vikingarna?

Att blota betyder ”att stärka”, och detta var människornas försök att skänk kraft åt sina gudar. … Man offrade aldrig hästar till Frej, då man trodde att han var särskilt förtjust i detta djur. Vikingarna offrade också vapen till sina gudar. Svärd bröts eller böjdes och kastades på elden.

Vad är Midvinterfest?

Julen är en högtid som minst sagt är tyngd av traditioner. Under årets kortaste dag firade de i stället en fornnordisk midvinterfest, eller jule. …

Vad betyder jul under vikingatiden?

viktigaste fest för vikingarna. igenom den kalla årstiden och dagarna började bli längre. under tre nätter i sträck och de åt och drack mängder till gudarnas ära. Att ”dricka jul” var vikingarnas sätt att fira med starka drycker i bägarna.

I vilka länder firar man inte jul?

Så firas julen i olika delar av världen

 • Sverige. En väldigt svensk tradition är att titta på Kalle Anka på julafton. …
 • USA. Allt är större i USA och så även under julen. …
 • Kina. Den stora majoriteten i Kina är inte kristna och firar därför inte jul. …
 • Brasilien. …
 • Australien. …
 • Tyskland. …
 • Frankrike. …
 • Italien.

Vilka länder firar jul 7 januari?

Idag, den 7 januari, firas juldagen i länder där de ortodoxa och koptiska kyrkorna är starka. Dagens program bjuder på julmusik från bland annat Georgien, Ryssland och Ukraina.

När ska man äta på julafton?

Såhär äter man: Traditionerna och maten varierar mellan olika områden. Eftersom många förr arbetade på julafton är det vanligt med enklare mat på julafton, och lite festligare mat på juldagen. Det här finns på bordet: Gås eller anka äts ofta tillsammans med knödel och rödkål, grönkål eller brysselkål.

Vad äter man för julmat i Tyskland?

Förutom gåsen, så har man bland annat olika typer av kål på julbordet och knödel (liknar kroppskakor lite grann). Det finns också självklart olika korvar på bordet, och till det brukar man också ha potatissallad. En äldre tysk julmatstradition är karpen, som även den äts tillsammans med potatissallad.

Hur firas jul förr i tiden?

Till jul var det tradition att alla på gården skulle bada inomhus i en balja. Därefter värmde man sig framför den öppna spisen innan man tog på sina finaste kläder. Männen skulle klippas och rakas innan de var redo att fira jul. En julkärve av havre skulle sättas upp till fåglarna före klockan tolv på julafton.

Hur firade vikingarna midsommar?

-Det är troligt att det blotades (offrades) till gudarna och att man drack öl, eftersom det var just så vikingatidens människor firade årets andra högtider, berättar Mats Vänehem. Och garanterat dansades det – det har vi gjort i alla tider, men knappast små grodorna runt majstången som vi gör idag, fortsätter han.

Vad drack asagudarna?

På sommaren plockade man mycket bär som man hade för att smaksätta olika maträtter. Man drack oftast vatten och mjöd, mjöd är en sorts öl. Mjöd var gjort på honung, vatten, humle och malt.

Var Blotade vikingarna?

Vid stora sociala och religiösa händelser, som blotet, hade hövdingen rollen som ceremonimästare. Då samlades vikingarna till fest och offer. Djur slaktades och åts till gudarnas ära, och det heliga mjödet flödade fritt.

Vad kallades de Offerfester man hade i Norden förr?

Offerhandlingar, blot, var ett viktigt inslag i den vikingatida hedniska ritualen. Offerritualerna verkar ha skett på två sätt; antingen frambar man offret till gudarna eller så tog man del av offergåvan genom att förtära den offrade maten och drycken.

Vad firade man på Midvinterblot?

De brukar ledas av en eller två personer, en man som leder en ceremoni kallas “gode”, en kvinna “gydja”. De olika bloten som hålls under året har en liknande ram, säger hon: man samlar ett gäng människor och bjuder in de gudar eller makter som man vill fira.