Vad är en slemhinna?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är en slemhinna?
 2. Vad består Mucosa av?
 3. Vad har människan för olika slemhinnor?
 4. Vad är en slemhinna och var finns de?
 5. Vad gör slemhinnorna i underlivet?
 6. Vad är skillnaden mellan tunntarmen och tjocktarmen?
 7. Vilken uppgift har slemhinnor?
 8. Hur stärker man sina slemhinnor?
 9. Vad kan man göra åt torra slemhinnor i underlivet?
 10. Vad gör man åt torra slemhinnor i underlivet?
 11. Hur skyddar slemhinnorna?
 12. Varför är jag så torr i underlivet?

Vad är en slemhinna?

Slemhinna, även kallat mukosa efter latinets tunica mucosa, är den yta som täcker många av de hålrum som finns i en människas kropp. Slemhinnor finns i munnen, ögonen, näsa, lungor, mage, tarmar och könsorgan. Slemhinnan är en speciell hinna vars körtlar producerar slem.

Vad består Mucosa av?

Slemhinnor består i huvudsak av epitelceller vilande på ett basalmembran med lamina propria under, där mukösa körtlar har förmåga att utsöndra slem (mucus).

Vad har människan för olika slemhinnor?

En del slemhinnor innehåller körtlar som bildar olika sorters vätskor. I munnens slemhinna finns till exempel körtlar som bildar saliv och i magsäcken finns körtlar som bildar magsaft. Epitel kan också suga upp näringsämnen. Tarmens epitel är ett exempel på det.

Vad är en slemhinna och var finns de?

Slemhinnorna finns både på och inuti vår kropp, som i ögon, näsa och mun, samt tarmar och kvinnans könsorgan. En viktig funktion hos slemhinnorna är att stoppa bakterier från att tränga igenom, men att släppa igenom syre.

Vad gör slemhinnorna i underlivet?

Torra slemhinnor i underlivet ger symtom som irritation, sveda, och klåda. När slemhinnorna inte är så fuktiga som de brukar påverkas även bakteriefloran, vilket kan ge ökad risk för infektioner, till exempel svampinfektioner eller bakterieinfektioner.

Vad är skillnaden mellan tunntarmen och tjocktarmen?

Tunntarmen börjar vid den nedre magmunnen i magsäcken och slutar samt mynnar ut i tjocktarmen, där blindtarmen övergår till tjocktarmen. Tunntarmen rör sig fritt i bukhålan, överallt förutom den del som kallas tolvfingertarmen. Tarmen fäster med hjälp av ett tarmkäx format som en solfjäder vid den bakre bukväggen.

Vilken uppgift har slemhinnor?

Slemhinnorna finns både på och inuti vår kropp, som i ögon, näsa och mun, samt tarmar och kvinnans könsorgan. En viktig funktion hos slemhinnorna är att stoppa bakterier från att tränga igenom, men att släppa igenom syre.

Hur stärker man sina slemhinnor?

Man kan även påverka slemhinnorna inifrån genom tillskott av viktiga vitaminer, mineraler och fettsyror där exempelvis omega-7-fettsyror är extra viktiga. Omega-7 finns bland annat rikligt i havtornsolja. Vitaminer som B2, B3, biotin och vitamin A är också viktiga för väl fungerande slemhinnor.

Vad kan man göra åt torra slemhinnor i underlivet?

Vad kan jag göra själv?

 • Om du har symtom som du inte vet vad de beror på bör du söka hjälp.
 • Undvik att tvätta dig för ofta i underlivet.
 • Använd milda produkter vid intimhygien, gärna en mild olja istället för tvål.
 • Använd vattenbaserade glidmedel i samband med sex.

Vad gör man åt torra slemhinnor i underlivet?

Tvätta helst bara med med vatten, eller en mild oparfymerad tvål eller intimolja. Tvätta framifrån och bakåt och se upp med att skölja slidan med vatten eftersom det torkar ut sköra slemhinnor. Använd luftiga kläder och gärna underkläder av bomull. Använd glidmedel vid samlag för att vara extra skonsam mot underlivet.

Hur skyddar slemhinnorna?

Näshålans väggar är täckta av slemhinna med små hår som fångar upp partiklar ur luften du andas in. Luftstrupens och luftrörens slemhinnor har så kallade flimmerhår som transporterar bort slem och små partiklar.

Varför är jag så torr i underlivet?

Torra slemhinnor i underlivet. Torra slemhinnor i underlivet (atrofisk vaginit) är ett mycket vanligt besvär. Den vanligaste orsaken är att sänkta nivåer av östrogen. Slemhinnorna i underlivet kan också bli torra av andra orsaker, till exempel om du använder vissa läkemedel eller om du har sjukdomen Sjögrens syndrom.

Leave a Comment