Vad behöver jag veta inför valpning?

Innehållsförteckning:

 1. Vad behöver jag veta inför valpning?
 2. När kan man ta ut valpar?
 3. När ska man avmaska sin valp?
 4. Hur vet jag att min hund ska föda?
 5. Hur gör man vid valpning?
 6. Hur länge Krystar en hund?
 7. Hur föder man hundar?

Vad behöver jag veta inför valpning?

Praktiska förberedelser

 • Rena handdukar i olika storlekar och hushållspapper.
 • Slö sax, för att eventuellt hjälpa till att klippa av navelsträngen. …
 • Våg och termometer.
 • Soppåsar.
 • Block och penna eller annat där du kan göra anteckningar.
 • Sterila plasthandskar, de kan behövas om du måste hjälpa till med valpningen.

När kan man ta ut valpar?

Om vädret är fint, det är torrt och lagom varmt, kan de börja vistas ute redan vid fyra–fem veckors ålder. Låt dem till en början vara ute korta stunder för att så småningom kanske lyfta ut dem på morgonen och ta in dem på kvällen.

När ska man avmaska sin valp?

Ofta är valpen redan avmaskad hos uppfödaren, men den nya valpägaren bör avmaska minst en gång efter hämtningen. På unga valpar räcker det med att använda ett medel som har effekt mot spolmaskar, t ex Banminth. Hunden bör sedan avmaskas igen någon gång mellan 6 mån och 1 års ålder.

Hur vet jag att min hund ska föda?

När det väl är dags brukar de första tecknen vara att tiken blir orolig och börjar bädda, samt att kroppstemperaturen sjunker mellan 1-3 grader. – Det kan vara bra att tempa tiken varje dag veckan före beräknad valpning.

Hur gör man vid valpning?

I de allra flesta fall klarar tiken själv av valpningen utan att tikägaren behöver göra något annat än att hålla henne sällskap och se till att hon får något att dricka och kanske också låta henne komma ut och rasta av sig lite mellan valparnas ankomst. (Fast de flesta tikar vägrar att lämna valpboxen).

Hur länge Krystar en hund?

C, Tiken krystar ordentligt. Har något av ovanstående inträffat så är tiken i utdrivningsstadiet. Det bör nu inte dröja mer än 4 timmar från första tydliga krystvärk tills första valpen kommer. Normalt varar denna fas av valpningen 3-12 timmar (sällan upp till 24 timmar) och valparna föds med 5-60 minuters mellanrum.

Hur föder man hundar?

Även om du vill att födseln ska ske hemma är det viktigt att ha en veterinär som du kan ringa vid behov. Han eller hon har ovärderliga expertkunskaper och kan hjälpa dig att se till att alla valpar föds på ett säkert sätt. Avsätt en särskild plats i ditt hem där tiken kan föda.

Leave a Comment