Vad betyder det som står på däcken?

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder det som står på däcken?
 2. Varför blir det klackar på däcken?
 3. Är på däck?
 4. Kan det om bildäck?
 5. Varför blir däck Snedslitna?
 6. Hur mäter man mönsterdjup på däck?
 7. Hur vanligt är det att däck exploderar?
 8. Hur ofta ska man byta däck på bilen?
 9. Vad står 91t för?
 10. Vilken är den troligaste orsaken till att slitbanan lossnar från ett däck?
 11. Hur vet man om däcken är slitna?
 12. Hur kan man kontrollera mönsterdjupet på ett enkelt sätt?
 13. Vilken storlek på däck ska jag ha?
 14. Kan man ha olika dimensioner på däcken?

Vad betyder det som står på däcken?

Belastning och hastighet Det kan stå till exempel 195/65 R16 91H 91. Det står för den vikt som ditt däck max kan belastas med och bokstaven H anger den maximala hastigheten som däcket klarar av. Du kan avläsa vad de olika bokstäverna och siffrorna betyder med hjälp av olika index.

Varför blir det klackar på däcken?

Att slitaget ökar med för lite lufttryck beror på att däcket blir instabilt och att klackarna, som har kontakt med vägbanan, rör sig mer. … Ojämnt slitage av slitbanan, i skuldror, eller i däckets mitt, kan vara ett tecken på för lågt lufttryck.

Är på däck?

Exempel: 205/55 R16. Den första siffran, 205, står för bredden på däckets bredaste del i millimeter. Andra siffran, 55, står för höjden på däcket angett i procent av bredden. Nästa siffra, 16, är fälgdiametern och R:et i dimensionsbeteckningen står för Radialdäck.

Kan det om bildäck?

Däck säljs som nya: rekommendationen är upp till fem år Däck som har tillverkats upp till fem år tidigare kan säljas som nya, eftersom de behåller sina ursprungliga egenskaper i upp till fem år om de förvaras korrekt. Det är god affärssed att informera kunden om när däcken tillverkades om de är mer än tre år gamla.

Varför blir däck Snedslitna?

För övrigt så kan du köra ett tag till på dina snedslitna däck men håll ordentlig koll på dem. Den slitna ytan går ganska snabbt ned sig och då kommer corden fram, speciellt vid kurvtagning då klackarna utsätts för extra mycket belastning och slitage. Då måste du byta.

Hur mäter man mönsterdjup på däck?

Så mäter du mönsterdjupet Du kan även mäta mönsterdjup på däck med hjälp av en vanlig linjal, en tumstock eller till och med en femkrona. Vissa däcktillverkare förser däcken med en inbyggd slitagevarnare som tydligt visar när det är dags för ett däckskifte.

Hur vanligt är det att däck exploderar?

I Sverige är det ovanligt med exploderande bildäck, statistiskt sett är det vanligare med lastbilsdäck. Vi har bra regleringar i Sverige som inte tillåter aktörer att saluföra vad som helst! Alla seriösa däckhandlare följer STRO och däckbranschens rekommendationer.

Hur ofta ska man byta däck på bilen?

Efter fem års användning av däcken ska de noggrant kontrolleras, minst en gång om året, av en däckexpert. Av säkerhetsskäl rekommenderar Michelin att däck som är äldre än tio år, från och med tillverkningsdatum, byts ut mot nya däck. Även om de verkar vara i gott skick och inte har slitits ner till mönsterdjupvarnaren.

Vad står 91t för?

Det innebär att ett däck kan belastas med 670 kg. För lastindex 91 är belastningen per däck 615 kg. Du bör välja rätt lastindex för bilen, annars slits däcken snabbare och de kan skadas när du kör. V, den näst sista bokstaven, anger hastighetsklassen eller den högsta tillåtna hastigheten för däcket.

Vilken är den troligaste orsaken till att slitbanan lossnar från ett däck?

Vad är den vanligaste orsaken till att slitbanor lossnar från däckstommen? Föraren kör med för lågt lufttryck, vilket ger en allt för hög temperaturutveckling med däckseparation som följd. Var alltid noggrann med att kontrollera att du kör med rätt lufttryck i däcken.

Hur vet man om däcken är slitna?

Godkänt mönsterdjup för sommardäck är 1.6 mm och 3 mm för vinterdäck. Rekommendationen är dock att du byter däck när sommardäcket är nere på 3 mm och vinterdäcket på 5 mm. Detta för din säkerhets skull vi körning. Du kan få böter för slitna däck om polisen stoppar dig.

Hur kan man kontrollera mönsterdjupet på ett enkelt sätt?

Mät själv hemma med en tumstock, linjal, ett skjutmått eller en femkrona! 1,6 millimeter gäller för sommardäck, för vinterdäck är det 3 millimeter. Men en gammal femkrona kan man snabbt få en uppfattning om hur stort mönsterdjupet är. Vänd upp och ner på femkronan och stoppa ner den i däckmönstret.

Vilken storlek på däck ska jag ha?

Är du osäker på vilken däckdimension som passar din bil kan du ta hjälp av informationen på din bils registreringsbevis. Du kan även titta på däcksidan på dina nuvarande sommar- eller vinterdäck för att se vilken däckdimension (exempelvis 205/55 R16) som passar din bil.

Kan man ha olika dimensioner på däcken?

Om det däremot inte går att undvika att använda däck av olika typer, på grund av bristande tillgänglighet eller av ekonomiska skäl, är det möjligt att blanda däck av olika märken och slitbanemönster – men bara så länge du monterar däck med samma slitbanemönster och märken på samma axel.