Vad ingår i en garanti?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ingår i en garanti?
 2. Vad kan man göra med garanti?
 3. Hur länge gäller garantin?
 4. När börjar garantin gälla?
 5. Vem står för garantin?
 6. Har företag garanti?
 7. Kan man överlåta garanti?
 8. Vem ger garanti?
 9. Hur lång garanti är det på dammsugare?
 10. Hur lång garanti på hörlurar?
 11. Hur länge måste man hålla med reservdelar?
 12. Vad menas med bytesrätt?
 13. Vad är Hallå konsument?
 14. Har man garanti på begagnad bil?
 15. Hur lång garanti är det på skor?
 16. Hur lång tid har man garanti på en mobiltelefon?
 17. Hur lång garanti har Electrolux?
 18. Hur lång garanti är det på en spis?
 19. Hur lång garanti på TV Elgiganten?
 20. Hur lång garanti diskmaskin?

Vad ingår i en garanti?

Garanti på en vara Företaget ansvarar för att åtgärda felet enligt de villkor som gäller för garantin. Under garantitiden förutsätts det att alla fel på varan som täcks av garantin är ursprungliga. … Efter sex månader är det du som måste bevisa att ett fel på en vara är ursprungligt.

Vad kan man göra med garanti?

Det vanligaste är att garantin gäller för en viss tid, till exempel ett år….Om varan försämras under garantitiden är du skyldig att göra något av följande:

 • att reparera varan.
 • att erbjuda konsumenten en annan vara.
 • att göra avdrag på priset.
 • att ta tillbaka varan och ge pengarna tillbaka.

Hur länge gäller garantin?

Konsumenten kan reklamera fel på produkten i upp till tre år från inköpstillfället. Reklamationsrätten påverkas inte av eventuell garanti. En produkt kan ha en garanti på ett år, men konsumenten har fortfarande rätt att reklamera produkten i tre år. Konsumenten ska reklamera inom skälig tid från att felet upptäcktes.

När börjar garantin gälla?

Som huvudregel börjar garantin att gälla från det att man mottagit den första varan och det spelar då ingen roll om man lämnat in en felaktig vara och fått en ny. Garantitiden gäller då fortfarande från det att man mottagit den första varan. Exempel: Inköp av espressomaskin den som har en garantitid på två år.

Vem står för garantin?

På basis av garantin ansvarar tillverkaren och importören för fel enligt samma principer som säljaren. Säljaren ansvarar för en garanti som getts av ett tidigare säljled, såsom tillverkaren eller importören, precis på samma sätt som för en garanti som säljaren själv gett.

Har företag garanti?

Lagen föreskriver inte att ett företag måste ge garanti på en vara, utan det är helt frivilligt. Också utan garanti ansvarar säljaren för fel enligt lagens bestämmelser om ansvar för fel. Garantin ska vara en tilläggsförmån för köparen, det vill säga den ska ge köparen bättre rättigheter än lagen föreskriver.

Kan man överlåta garanti?

I enklare fall avtalar köparen och säljaren att säljaren åtar sig att tillse att entreprenören godkänner att garantin överlåts på köparen. Vid mer komplexa fall eller vid entreprenader av större värden ingår ofta trepartsavtal där även entreprenören godkänner överlåtelsen.

Vem ger garanti?

På basis av garantin ansvarar tillverkaren och importören för fel enligt samma principer som säljaren. Säljaren ansvarar för en garanti som getts av ett tidigare säljled, såsom tillverkaren eller importören, precis på samma sätt som för en garanti som säljaren själv gett.

Hur lång garanti är det på dammsugare?

5 års garantin inkluderar mikrovågsugnar och fläktar av varumärket Electrolux, AEG och Husqvarna men exkluderar dammsugare och småel. Detta gäller produkter sålda fr. o.m. 1:a Januari 2012.

Hur lång garanti på hörlurar?

Oavsett hur garantin ser ut har du alltid tre års reklamationsrätt enligt konsumentköplagen. Reklamationsrätt betyder att du har rätt att klaga på ursprungliga fel. Ursprungliga fel är fel som fanns i hörlurarna när du köpte dem, till exempel tillverkningsfel.

Hur länge måste man hålla med reservdelar?

Enligt förslagen ska tillverkare kunna tillhandahålla reservdelar i 7–10 år och dessa ska kunna levereras inom 15 dagar. De reservdelar som ska finnas tillgängliga är sådana som brukar gå sönder. – Det här är ett sätt att möjliggöra att produkterna får en längre livslängd, vilket annars är svårt att ställa krav på.

Vad menas med bytesrätt?

Öppet köp och bytesrätt innebär att konsumenten kan köpa en vara men sedan ändra sig inom en bestämd tid. … Det är alltså frivilligt för dig att välja om du vill erbjuda konsumenter öppet köp och/eller bytesrätt.

Vad är Hallå konsument?

Om webbplatsen. Webbplatsen är utvecklad med användare i fokus och med inriktning mot köp av varor och tjänster, villkor, reklamationer och att handla hållbart.

Har man garanti på begagnad bil?

En garanti innebär att säljaren ansvarar för bilens funktion eller en viss egenskap i bilen under en viss tid. … När du köper en begagnad bil är det inte säkert att det följer med en garanti på bilen. Om det följer med en garanti på bilen bör den vara längre än sex månader. Annars ger den dig inget bättre skydd än lagen.

Hur lång garanti är det på skor?

Du har rätt att klaga på, så kallat, ursprungliga fel i tre år efter inköp. Ursprungliga fel är sådant som faller utanför normalt slitage såsom fabrikationsfel, att skorna slits onormalt fort eller andra kvalitetsbrister.

Hur lång tid har man garanti på en mobiltelefon?

När du köper en mobil i Sverige har den enligt lag minst ett års garanti, även om vissa tillverkare erbjuder två års garanti. Garanti och försäkring är dock två vitt skilda saker och du är inte säker enbart med hjälp av garantin. Denna täcker nämligen enbart sådant som var fel redan från början.

Hur lång garanti har Electrolux?

Electrolux Shop säljer alla produkter med 1 års garanti enligt Konsumentköplagen. Alla garantier gäller i Sverige. Faktura/kvitto gäller som garantibevis. Förvara faktura/kvitto väl eftersom det krävs om du behöver utnyttja garantirätten.

Hur lång garanti är det på en spis?

Konsumentköplagen värnar om dina rättigheter som konsument Om inget annat står på kvittot, som är ditt inköpsbevis, gäller garantin 1 år från när produkten köptes. Vissa produkter har längre garanti, upp till 5 år, något som alltid framgår på ditt inköpsbevis.

Hur lång garanti på TV Elgiganten?

Utöver reklamationsrätt så lämnar Elgiganten 1 års garanti första året, vissa undantag så som förbrukningsartiklar exempelvis batterier kan ha en kortare garanti, se instruktionsboken för mer information. Garantin är frivillig att lämna men reklamationsrätten är lagstadgad och gäller alla produkter.

Hur lång garanti diskmaskin?

Garantin innebär att den enligt konsumentköplagen sex månader långa presumtionen om att ett fel ska anses ha funnits vid leverans av en produkt förlängs till ett år. Därefter gäller den lagstadgade reklamationsrätten om tre år från inköpsdatum för ursprungliga fel (såsom fabrikationsfel) givetvis som vanligt.