Vad menas med begreppet uthållighet?

Innehållsförteckning:

 1. Vad menas med begreppet uthållighet?
 2. Vad menas med att ha bra kondition?
 3. Hur ser en träningsplanering ut?
 4. Hur förbättras syreupptagningsförmågan av konditionsträning?
 5. Vad menas med aerob kapacitet?
 6. Vad menas med energiomsättning?
 7. Vad är det som påverkar konditionen?
 8. Vad beror dålig kondition på?
 9. Hur är träningspass indelat?
 10. Vad ska man tänka på när man gör ett träningsprogram?
 11. Vad har konditionsträning för positiva effekter?
 12. Hur blir syreupptagningsförmågan bättre?
 13. Vad är en aerob?
 14. Vad är aerob tröskel?
 15. Vad är Spjälkningsprocessen?
 16. Vilken kroppsdel behöver mest energi?
 17. Varför är löpning bra för konditionen?
 18. Vad händer i kroppen när man har bra kondition?
 19. Varför är låg kondition farligt för hälsan?
 20. Vad händer med hjärtat när man tränar kondition?

Vad menas med begreppet uthållighet?

Uthållighet innebär kroppens förmåga att utföra en motoraktivitet under en viss tidsperiod utan en märkbar minskning av förmågan att arbeta, såväl som kroppens återhämtning efteråt. Uthållighet delas in i anaerob uthållighet och kondition.

Vad menas med att ha bra kondition?

Har du dålig kondition väljer din kropp istället att använda ditt lager av kolhydrater för att få energi, för det kan förbrännas utan syre. Bra kondition innebär alltså att din kropp kan förbränna fett och använda energi mer effektivt.

Hur ser en träningsplanering ut?

Träningsplaneringen måste beakta och utgå från dina förutsättningar, dina mål och din helhetssituation. Det vill säga följa det du definierat och kommit fram till din övergripande ”Utvecklingsprocess” när det gäller nuläge, önskat läge och samtidigt beakta hur du mår och hur ditt livspussel ser ut.

Hur förbättras syreupptagningsförmågan av konditionsträning?

Att förbättra sin syreupptagningsförmåga gör man på samma sätt som man brukar förbättra sig på andra saker: man övar på det. Eller mer specifikt – man gör saker med kroppen som gör att den måste ha mycket syre, och då kommer kroppen att öva på detta, och blir bättre på det.

Vad menas med aerob kapacitet?

Aerob träning Ökning av VO2max: Kroppens maximala aeroba kapacitet. Det är hur mycket syre som kroppen klarar av att förbruka under maximalt arbete. Ju mer syre atleten kan konsumera, desto mer kommer den att klara av att prestera i både intensitet och längd av arbetet.

Vad menas med energiomsättning?

Vid energiomsättningen överförs kemiskt bun- den energi i maten till andra energiformer. För att förstå energiomsättningen måste vi analyse- ra vad vi äter, hur det omvandlas i kroppen och vad som till slut blir kvar.

Vad är det som påverkar konditionen?

Fysiologiska förändringar som tillsammans bidrar till en ökad kondition är bland annat ett starkare hjärta som pumpar mer blod vid varje hjärtslag, en ökad blodvolym med flera röda blodkroppar som transporterar syre från lungorna till kroppens vävnader, fler små blodkärl i musklerna och fler mitokondrier som omvandlar …

Vad beror dålig kondition på?

Syreupptagningsförmåga är alltså kroppens förmåga att ta upp, transportera och omsätta syre. … Så dålig kondition betyder alltså att hjärtat inte är i så fin form. För det andra – bättre kondition och bättre syreupptagning gör att större andel fett förbränns. Fettförbränning kräver nämligen tillgång på syre.

Hur är träningspass indelat?

Året är uppdelat i fyra olika faser, en övergångsfas som startar efter tävlingssäsongens slut, en generell förberedelsefas (grundträning), en specifik förberedelsefas och sen den huvudsakliga tävlingssäsongen.

Vad ska man tänka på när man gör ett träningsprogram?

Att börja med en övning för varje muskelgrupp och göra cirka 10-12 repetitioner är en bra start. Vila några minuter och gör samma övningar en gång till. Du bör lägga på så mycket vikt att du klarar 10-12 repetitioner utan att det är superjobbigt men det får heller inte vara för enkelt. I början är lagom alltid bäst.

Vad har konditionsträning för positiva effekter?

När du rör på dig ökar blodcirkulationen. Det gör att cellerna kan ta upp mer syre. Då kan kroppen lättare ta hand om sådant som kan vara skadligt för kroppen, till exempel förhöjda stresshormoner som adrenalin och kortisol. Du mår bättre med mindre stress och får bättre sömn.

Hur blir syreupptagningsförmågan bättre?

Träning gör hjärtat starkare vilket gör att mer syrerikt blod kan pumpas ut i kroppen för varje slag. Man brukar säga att syreupptaget är den stora begränsande faktorn inom konditionsidrott. För att förbättra syreupptagningsförmågan måste vi överbelasta oss.

Vad är en aerob?

Enkelt uttryckt kan man säga att aerob träning är träning där du inte får syrebrist och mjölksyra. När du tränar kroppens uthållighet under en längre tid använder du det aeroba systemet, alltså när kroppen hela tiden hinner ta upp så mycket syre att den orkar fortsätta jobba.

Vad är aerob tröskel?

Den aeroba tröskeln är den nivå där laktat börjar bildas i blodet. … En hög aerob tröskel gör att du kan träna med högre intensitet utan att laktat bildas. Om man vill förbättra sin aeroba tröskel är det viktigt att lägga fokus på lågintensiv träning.

Vad är Spjälkningsprocessen?

Spjälkningsprocesser (anaeroba processer) Om syremängden är otillräcklig: genom att kolhydrater som är lagrade i musklerna som glykogen bryts ned – spjälkas – till energi och mjölksyra (anaerob process = utan syre). Obs att fett aldrig kan spjälkas.

Vilken kroppsdel behöver mest energi?

Vilket av alla kroppsorgan kräver mest energi? Hjärnan.

Varför är löpning bra för konditionen?

Löpning är bra för dig. Regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att upprätthålla det muskuloskeletala systemet (muskler och ben) och minskar risken för diabetes, högt kolesterol, högt blodtryck och till och med hjärt-kärlsjukdomar. Det är ingen tvekan om att idrott är ett bra sätt att hålla sig frisk.

Vad händer i kroppen när man har bra kondition?

Att träna upp sin kondition innebär många vinster för kroppen. Hjärta, kärl, blodcirkulation och fettförbränning fungerar bättre och muskelstyrkan ökar. Även humöret blir bättre av regelbunden träning.

Varför är låg kondition farligt för hälsan?

Hon syftar på att dålig kondition ökar risken för flertalet folksjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Ganska självklart minskar dålig kondition också chansen att prestera och orka med sin vardag.

Vad händer med hjärtat när man tränar kondition?

När man exempelvis börjar promenera i rask takt eller utför annan aerob aktivitet stärks hjärtmuskeln, vilket betyder att det orkar pumpa runt en större mängd syrerikt blod per sammandragning och behöver då inte slå lika fort som tidigare. Hjärtats slag per minut är det samma som din puls.