Vad står Lettlands flagga för?

Innehållsförteckning:

 1. Vad står Lettlands flagga för?
 2. Vad symboliserar Rysslands flagga?
 3. Vad betyder hammaren och skäran?
 4. Vilken flagga har röd blå orange?
 5. Vad betyder Litauens flagga?
 6. Vad heter huvudstaden i Lettland?
 7. Har Ryssland bytt flagga?
 8. Vad symboliserar hammaren och skäran som finns på den sovjetiska flaggan?
 9. Vad orsakade Sovjetunionens fall?
 10. Vilken flagga är gul blå och röd?
 11. Vad är Litauen känd för?
 12. Vad kallar man en person från Litauen?
 13. Vad heter Lettland på lettiska?
 14. Har Riga varit Sveriges huvudstad?
 15. Vilket land är Belarus?
 16. Vem bestämmer i Belarus?

Vad står Lettlands flagga för?

Symbolik. Enligt en folklig legend ska flaggans utformning ha tillkommit när en dödligt sårad lettisk hövding virades in i ett vitt lakan (jfr legenden om hur den österrikiska flaggan kom till). Området han låg på förblev vitt men det omkringliggande lakanet färgades rött av hans blod.

Vad symboliserar Rysslands flagga?

Flaggans färger har ingen officiell symbolik, och alla tolkningar har tillkommit långt efter att flaggan skapades. Enligt en tolkning representerar färgerna det tsaristiska Rysslands uppbyggnad, där vitt står för Gud, blått för tsaren och rött för bönderna.

Vad betyder hammaren och skäran?

Hammaren och skäran (☭) är ett politiskt emblem som symboliserar unionen mellan arbetarklassen och bondeklassen. Hammaren och skäran har använts av många kommunistiska organisationer i världen och associeras framför allt med Sovjetunionen då den skapades i samband med oktoberrevolutionen.

Vilken flagga har röd blå orange?

Armeniens flagga består av tre horisontella band i rött, blått och orange. Den antogs i dess nuvarande form av Armeniens högsta sovjet genom lag C-0076-1 den 24 augusti 1990, dagen efter självständighetsförklaringen. Proportionerna är 1:2.

Vad betyder Litauens flagga?

Den gula färgen symboliserar landets jordbruksfält, grönt står för skogarna och rött för det blod som offrats för nationens frihet.

Vad heter huvudstaden i Lettland?

RigaLatvia/Capitals

Har Ryssland bytt flagga?

Man har bytt flagga en gång under självständigheten sedan 1991 och återinfört den gamla sovjetiska Vitryska SSR-flaggan om man bortser ifrån hammaren och skäran. Den gamla flaggan är numera oppositionens symbol.

Vad symboliserar hammaren och skäran som finns på den sovjetiska flaggan?

Symbolen i övre vänstra hörnet är en korslagd hammare och skära. Hammaren representerar arbetarna och skäran bönderna och tillsammans representerar den föreningen mellan arbetare och bönder. Flaggans röda färg är socialismens färg. Den röda stjärnan ovanför hammaren och skäran representerar kommunistpartiet.

Vad orsakade Sovjetunionens fall?

I slutet av 1980-talet försökte den sista sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov att reformera staten med sin politik perestrojka, glasnost och demokratisering, men Sovjetunionen föll samman och upplöstes formellt 31 december 1991 efter den misslyckade augustikuppen samma år.

Vilken flagga är gul blå och röd?

Rumäniens flagga[redigera | redigera wikitext] Rumäniens flagga antogs den 27 december 1989. Färgerna blått, gult och rött anses vara traditionella rumänska färger med rötter ända tillbaka till romartiden.

Vad är Litauen känd för?

Många känner till Litauen och huvudstaden Vilnius, men vad många inte vet är att Litauen har en av Europas största sanddyner. Det Kuriska näset är känd som Östersjöns pärla. Här hittar du tallskogar, vindblåsta sanddyner och mysiga byar som till exempel Nida.

Vad kallar man en person från Litauen?

Fem av sex invånare är litauer, medan de polskspråkiga utgör den största minoritetsgruppen.

Vad heter Lettland på lettiska?

Riga (cirka 730 000 inv.) Gaiziņkalns, 312 m ö. h. Lettland (lettiska: Latvija), officiellt Republiken Lettland (lettiska: Latvijas Republika), är en republik och suverän stat i Baltikum i Nordeuropa som i väst gränsar till Östersjön, i norr till Estland, i öster till Ryssland och i söder till Litauen och Belarus.

Har Riga varit Sveriges huvudstad?

Sverige trängdes bort från Baltikum av Ryssland Även Riga föll 1710. Den siste svenske generalguvernören Nils Stromberg tvingades att lämna över stadens nyckel och kapitulera, liksom stadens man Samson hade gjort 1621 när svenskarna inledde sitt välde.

Vilket land är Belarus?

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Belarus har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Vem bestämmer i Belarus?

Belarus är en republik vars president enligt konstitutionen från 1994 har omfattande befogenheter. Aleksandr Lukasjenko har innehaft posten som president sedan 1994.