Var Rokokostilen?

Innehållsförteckning:

 1. Var Rokokostilen?
 2. När var Rokokotiden?
 3. Varför uppkom rokoko?
 4. Vad betyder ordet rokoko?
 5. Vart kommer barocken ifrån?
 6. Var barock och rokoko?
 7. När slutade rokokon?
 8. Hur klädde man sig under 1700-talet?
 9. Varför började barocken?
 10. Vad hände under rokokon?
 11. Vad betyder fördra?
 12. Vad hade man på sig på 1700-talet?
 13. Vad finns kvar från barocken?
 14. I vilka miljöer framfördes barockmusiken?
 15. Hur var samhället under rokoko?
 16. Var barocken som stil?
 17. Hur såg män ut på 1700-talet?
 18. Hur klädde man sig under upplysningen?
 19. Hur klädde man sig under 1800 talet?
 20. Vad kom före renässansen?

Var Rokokostilen?

Rokokostilen bygger på de kinesiska stildrag som hade blivit påfallande under senbarocken men förhåller sig ännu friare till antika ideal och har en fullt utvecklad asymmetri som aldrig förekommer i senbarocken eller régencen.

När var Rokokotiden?

Rokoko var som störst vid mitten av 1700-talet. Rokoko som konstinriktning bygger mycket på barockstilen men hade ett mjukare uttryck än barockens dramatik och skärpa. Målningarna blev mer drömlika under rokokon när konturer mjukas upp och färgskalan blev kallare. Ofta användes ljusa färger, inte sällan pastell.

Varför uppkom rokoko?

Rokokon var lekfull och graciös och avlöste den tunga mörka barocken. Stilen utvecklades i Frankrike och kom till Sverige genom en grupp franska konstnärer, anlitade för att inreda Stockholms slott under början av 1730-talet. Stilen slog igenom på allvar omkring 1750.

Vad betyder ordet rokoko?

Ordet rokoko kommer från det italienska ordet barocco som betyder överdriven och från det franska ordet rocaille som innebär en klippformation med inslag av musslor och snäckor.

Vart kommer barocken ifrån?

Barocken kan sägas ha sitt ursprung i manierismen i 1500-talets Italien. Konstnärsfamiljen Carracci skapade på 1580-talet en konstnärsakademi i Bologna, som kom att bli förebilden för alla senare målarakademier.

Var barock och rokoko?

Det var i början 1700-talet som vi gick över från barocken till rokoko. Skillnaderna på stilarna var stora då barockens stil var dramatisk och den nya rokokostilen var graciös och dekorativ. 1700-var mer än ett skifte i konsthistorien och är många gånger kallad för att vara upplysningens tid.

När slutade rokokon?

Rokoko – den busiga stilen /80.

Hur klädde man sig under 1700-talet?

Under särken bars knälång strumpor, som knöts ihop med ett strumpeband vid knäet. Ovanpå särken bars en underkjol eller en “understubb”, som ofta var kortare än den övre kjolen. Snörliv bars allmänt av kvinnor ur alla samhällsklasser under 1700-talet.

Varför började barocken?

Barocken kan sägas ha sitt ursprung i manierismen i 1500-talets Italien. Konstnärsfamiljen Carracci skapade på 1580-talet en konstnärsakademi i Bologna, som kom att bli förebilden för alla senare målarakademier. … Sin höjdpunkt nådde stilen under 1600-talet.

Vad hände under rokokon?

1719 – Det kungliga enväldet upphävs i Sverige och den så kallade frihetstiden inleds. Frihetstiden varar till Gustav III:s statsvälvning 1772. … – Europeiska sjuårskriget utkämpas mellan Tysk-romerska riket, Frankrike, Ryssland och Sverige på ena sidan och Preussen och Storbritannien på den andra.

Vad betyder fördra?

Fördra betyder ungefär detsamma som stå ut med.

Vad hade man på sig på 1700-talet?

Under särken bars knälång strumpor, som knöts ihop med ett strumpeband vid knäet. Ovanpå särken bars en underkjol eller en “understubb”, som ofta var kortare än den övre kjolen. Snörliv bars allmänt av kvinnor ur alla samhällsklasser under 1700-talet.

Vad finns kvar från barocken?

Gränserna mellan konstarterna suddades ut, vilket kan märkas på barockarkitekturen som rikligt består av skulpturer, stuckaturer och bildkonst. Rörelse är något centralt som man försöker fånga under barocken, därav den engelska termen the flying forms (“de flygande formerna”).

I vilka miljöer framfördes barockmusiken?

Barockens kompositörer var mycket inspirerade/påverkade av dem som ledde landet just då. I bland annat Italien och Tyskland var den största makten kyrkan och då var det den som beställde musik av tonsättarna. Den karakteriseras av systematisk flerstämmighet, basso continuo, solistmusik.

Hur var samhället under rokoko?

En ekonomisk kris gjorde att många ur överklassen fick nöja sig med mindre resurser. Rokokon blev en inredningsstil som passade till de mindre stadspalatsen. Frankrike och Paris var stilbildande. 1600‐talets mörka, tunga färgton övergick i ljusa, eleganta pastellfärger.

Var barocken som stil?

Sin höjdpunkt nådde stilen under 1600-talet. Stilen kännetecknas av en särpräglad dramatik och storvulenhet i formen när det gäller bildkonst och arkitektur. Barocken delas vanligtvis in i ungbarock, högbarock och senbarock.

Hur såg män ut på 1700-talet?

Att förlöjliga modemedvetna män är en företeelse som blev vanlig under 1700-talet. Tidigare handlade kritik av klädedräkten mer om att plaggen sågs som syndiga eller att bäraren hade ett omoraliskt beteende. … Karikatyrer och skämt om olika klädstilar förekom förstås, men på 1700-talet hände något nytt med synen på mode.

Hur klädde man sig under upplysningen?

Det fanns bara några få klänningsmodeller som knappt ändrades under hela seklet, och det var istället genom färger, accessoarer och dekoren man följde modet. Klädedräkten ändrades efter modets krav genom att man bytte ut dess accessoarer och dekorationen på klänningen.

Hur klädde man sig under 1800 talet?

Omkring sekelskiftet blev puffärmen mindre, och blusen skulle pösa över skärpet framtill. Siluetten från sidan blev nästan S-formad. Kjolen var figursydd över höfterna och var hellång. Vidden i kjolen fick man genom att lägga en rad dolda veck mitt bak.

Vad kom före renässansen?

Man såg Italien som ursprungsland för renässansen. … Även renässansens avslut och barockens intåg är omstridd. I Italien sägs barocken ha utvecklats under 1520-talet, men det är först under 1580-talet som renässansen anses ha avslutats i övriga Europa.