Vem bor på kloster?

Innehållsförteckning:

  1. Vem bor på kloster?
  2. Vilka religioner har kloster?
  3. Har Nunnors hår?
  4. Får nunnor dricka vin?
  5. Vad kallas nunnorna i orden?
  6. Kan bli nunnor?
  7. Vad heter nunnans dräkt?
  8. Får nunnor ha barn?
  9. Vad krävs för att bli munk?

Vem bor på kloster?

Män kan bli munkar och kvinnor nunnor. Byggnaden, där de bor kallas kloster, och de klär sig i klosterdräkt. Det finns nunnekloster och munkkloster. Oftast bor, ber, äter och arbetar man tillsammans.

Vilka religioner har kloster?

Klosterväsen finns i flera religioner, bland annat kristendom, hinduism, buddhism och daoism. Det indiska (sanskrit) ordet för kloster är vihara, vilket givit namn åt provinsen Bihar. Se även klipptempel.

Har Nunnors hår?

Nunnor döljer sitt hår under ett dok för att undvika fåfänglighet. Nunnedoket kallas ibland slöja. Innebörden återkommer i begreppen “antaga slöjan” eller “ta doket”, vilket betyder att en kvinna går i kloster.

Får nunnor dricka vin?

Självklart kan man sitta på terassen eller i trädgården och dricka ett glas vin. Man behöver inte ha fest, men att tillsammans öppna en flaska vin och äta lite oliver och en bit ost (som man köpt med sig från staden) går jättebra.

Vad kallas nunnorna i orden?

En ordensmedlem kallas munk alternativt broder respektive nunna eller syster. Prästvigda munkar benämns dock vanligtvis fader eller pater.

Kan bli nunnor?

För att bli nunna går man igenom prov och avger sedan löften. Nunnornas inkomster kan komma från gästhem, i form av pensioner eller gåvor. Nunnor följer de tre klosterlöftena: att leva i celibat, fattigdom och lydnad. Kloster kom till Sverige vid samma tid som Cisterciensorden expanderade på 1100–talet.

Vad heter nunnans dräkt?

Dok är ett huvudkläde som täcker öron, haka och hals samt ibland håret. Doket bars under medeltiden av både nunnor och sekulära europeiska kvinnor, främst ur högre samhällsklasser. Doket i sina olika utföranden är en mycket vanlig klädesdetalj i många delar av världen.

Får nunnor ha barn?

Kvinnorna som gick i kloster kallades nunnor eller systrar och männen kallades munkar eller bröder. … Man fick inte gifta sig eller skaffa barn, utan de andra munkarna eller nunnorna var som en familj. Den som bestämde i munkklostret kallades abbot och i nunnornas kloster abedissa.

Vad krävs för att bli munk?

För att få bli munk är det en del krav man måste uppfylla; man får inte ha några skulder, inte vara en brottsling, inte ha några allvarliga sjukdomar, man måste ha föräldrarnas tillåtelse och man måste ha en tro och övertygelse på Buddha och Buddhas lära. En munk lever efter 227 regler som täcker in hela livet.

Leave a Comment