Vem byggde Parthenon?

Innehållsförteckning:

  1. Vem byggde Parthenon?
  2. Vilka skyddade Akropolis?
  3. Vem byggde Akropolis?
  4. Vad används Parthenon till idag?
  5. Har sitt Akropolis?
  6. Kan bo i Aten?
  7. När byggdes Parthenon?
  8. Vad betyder ordet Aten?
  9. I vilket land ligger Akropolis?

Vem byggde Parthenon?

Det byggdes mellan 447 f.Kr. och 438 f.Kr då själva byggnaden stod klar, finslipning och arbetet med statyer tog ytterligare cirka sex år och hela Parthenon stod därmed färdigt år 432 f.Kr, strax före Peloponnesiska kriget. Arkitekten bakom Parthenon var Iktinos; byggmästare och entreprenör var Kallikrates.

Vilka skyddade Akropolis?

Här fanns vakter som skyddade det heliga området som var tillägnat Atens skyddsgudinna, Athena. Slavar, rymlingar och allehanda oönskade personer avvisades för att de inte skulle kunna söka skydd i templet. Det är lätt att tillbringa en hel dag på Akropolis om du är intresserad av historia, konst och berättelser.

Vem byggde Akropolis?

Parthenon uppfördes av arkitekterna Iktinos och Kallikrates mellan ca. 447-438 f.kr och tolkas som en votivgåva till gudinnan Athena Parthenos (jungfrun).

Vad används Parthenon till idag?

Antikt grekiskt tempelParthenon/Function

Har sitt Akropolis?

Akropolis var den högst belägna befästa delen i de grekiska städerna under antiken. Mest berömd är Atens Akropolis, som ligger på en klippa som brant reser sig över staden.

Kan bo i Aten?

Den är den största staden i landet, med cirka 4 miljoner invånare inklusive förorter. Stadskommunen Aten hade 753 500 invånare år 2010. Ungefär 40 procent av landets befolkning bor i Atens storområde….Aten[redigera | redigera wikitext]

Aten (Αθήνα)HuvudstadFolkmängd- tätort- storstadsområde

När byggdes Parthenon?

447 f.Kr.Parthenon/Construction started

Vad betyder ordet Aten?

Aten eller Athen, kan syfta på: Aten – Greklands huvudstad. Hertigdömet Aten – en korsfararstat i nuvarande Grekland . Aten – en tidig solgud i egyptisk mytologi, även kallad Aton.

I vilket land ligger Akropolis?

Akropolis var den högst belägna befästa delen i de grekiska städerna under antiken. Mest berömd är Atens Akropolis, som ligger på en klippa som brant reser sig över staden. Varje år strävar miljontals turister upp längs en nött stentrappa för att se på de gamla tempelruinerna på klippans platå.