Vilka jobbar på slottet?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka jobbar på slottet?
 2. Vilka ingår i hovet?
 3. Har kungahuset betjänter?
 4. Har kungafamiljen tjänstefolk?
 5. Vad heter Sveriges prins?
 6. Hur får man jobb i kungahuset?
 7. Var ligger kungahuset?
 8. Hur är Sveriges kung släkt med drottning Elizabeth?
 9. Hur många jobbar för kungahuset?
 10. Hur lever svenska kungafamiljen?
 11. Har hand om kungligt linne?
 12. Vad heter Sveriges kungs dotter?
 13. Vad heter Prins Carl Filips barn?
 14. Vad heter kungens barn?
 15. Vad gör en statschef?
 16. Kan drottningen åtalas?
 17. Varifrån kommer släkten Bernadotte?
 18. Var i slottet bor kungen?

Vilka jobbar på slottet?

Cirka 200 personer är fast anställda vid Hovet. Det är lite fler kvinnor än män. Dessutom arbetar extra personal på middagar, under sommaren och med att visa slottet.

Vilka ingår i hovet?

Det Kungl. Huset utgörs av

 • H.M. Konung Carl XVI Gustaf (f. 1946)
 • H.M. Drottning Silvia (f. 1943)
 • H.K.H. Kronprinsessan Victoria (f. 1977)
 • H.K.H. Prins Daniel (f. 1973)
 • H.K.H. Prinsessan Estelle (f. 2012)
 • H.K.H. Prins Oscar (f. 2016)
 • H.K.H. Prins Carl Philip (f. 1979)
 • H.K.H. Prinsessan Sofia (f. 1984)

Har kungahuset betjänter?

Löpare är titeln på en betjänt som tjänstgör hos en drottning eller prinsessa. Löparens ursprungliga uppgift var att bereda väg under promenader, att springa framför vagnen, och att uträtta ärenden. Idag tjänstgör en löpare vid Kungl. Hovstaterna i Sverige hos drottning Silvia vid ceremoniella tillfällen.

Har kungafamiljen tjänstefolk?

Fast det sägs att kungafamiljen till vardags helst använder en enklare trappa, avsedd för tjänstefolket. Från entréplanet har man också utgång till glasverandan och till den vackra pergolan. Det kungliga köket ligger en halvtrappa ner, det är stort och trivsamt gammaldags med kopparkastruller och gamla funkisskåp.

Vad heter Sveriges prins?

Carl Philip Edmund Bertil, född på Stockholms slott, är prins av Sverige och hertig av Värmland. Han är son till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Hur får man jobb i kungahuset?

Lista på tillgängliga jobb. Rubrikerna kan sorteras genom att klicka på dem. För lediga tjänster inom övriga organisationen besök Kungahusets webbplats www.kungahuset.se/ledigabefattningar.

Var ligger kungahuset?

I modern tid avser begreppet byggnaden som heter Kungliga slottet, det av de kungliga slotten i landet som ligger i stadsdelen Gamla stan i Stockholm. Slottet är den svenske monarkens officiella residens och på denna plats har befästningar legat sedan medeltiden.

Hur är Sveriges kung släkt med drottning Elizabeth?

Vi pratar förstås om britternas egen powerdrottning Victoria. Hon var kung Carl Gustafs farmors farmor (och hans morfars farmor också för den delen!). Och det är hennes smarta äktenskapspolitik som ligger bakom att kungen är brylling med drottning Elizabeth.

Hur många jobbar för kungahuset?

Antalet tillsvidareanställda, omräknat i heltidstjänster är 1).

Hur lever svenska kungafamiljen?

Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981. Idag är slottet Kungaparets permanenta bostad. Rummen i slottets södra del är reserverade för Kungaparet. Dock är slottet och parken till största delen öppen för besökare året om.

Har hand om kungligt linne?

Allt kungligt linne handhas av Fatburen; avdelningen som tvättar, stryker, manglar och förvarar den värdefulla damasten och linne av andra material. Kallmanglad damast görs enligt gammal tradition. Den består av 18 delmoment från fläckborttagning och tvättning till vikning, mangling och valsning.

Vad heter Sveriges kungs dotter?

Deras dotter: Estelle Silvia Ewa Mary, prinsessa av Sverige, hertiginna av Östergötland, född 23 februari 2012.

Vad heter Prins Carl Filips barn?

Prins JulianPrins GabrielPrins AlexanderPrince Carl Philip, Duke of Värmland/Children

Vad heter kungens barn?

Prins Nicolas är i enlighet med 1979 års successionsordning, som trädde i kraft den 1 januari 1980, den tionde i tronföljden efter Kronprinsessan, Prinsessan Estelle, Prins Oscar, Prins Carl Philip, Prins Alexander, Prins Gabriel, Prins Julian, Prinsessan Madeleine och Prinsessan Leonore.

Vad gör en statschef?

En statschef företar statsbesök till andra länder på inbjudan av värdlandets statschef samt bjuder in och agerar värd för inkommande statsbesök i sitt land. Statschefen brukar i regel också tillsätta och entlediga regeringschefen, andra ministrar, domare, samt högre civila och militära ämbetsmän.

Kan drottningen åtalas?

Statschefen kan ej åtalas för sina gärningar utom i civilrättsliga frågor. Förändringar av statschefens ställning kan ske endast genom grundlagsändring, det vill säga genom två riksdagsbeslut med mellanliggande riksdagsval.

Varifrån kommer släkten Bernadotte?

Det kungliga huset Bernadotte härstammar från fransmannen Jean Baptiste Bernadotte (), som blev marskalk av Frankrike, furste av Pontecorvo och till sist kung under namnen Karl XIV Johan av Sverige och Karl III Johan av Norge.

Var i slottet bor kungen?

Flera kungligheter har sedan dess satt sin prägel på slottet. Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981. Idag är slottet Kungaparets permanenta bostad.