Vilka lampor kan man använda dimmer?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka lampor kan man använda dimmer?
 2. Vad gör en dimmer?
 3. Måste lampan vara dimbar?
 4. Är all LED dimbar?
 5. Varför surrar min lampa?
 6. Vilken LED dimmer?
 7. Kan man dimma alla lampor?
 8. Vilken typ av dimmer?
 9. Vad ska man ha för dimmer?
 10. Kan man ha dimbar lampa utan dimmer?
 11. Finns dimbara LED-lampor?
 12. Varför låter min lampa?
 13. Varför låter lampor?
 14. Vad ska man välja för dimmer?
 15. Kan man ha LED i alla lampor?

Vilka lampor kan man använda dimmer?

Glödlampor och halogenlampor är lätta att dimra eftersom de båda använder samma enkla teknik. Glödlampor och halogenlampor på 230/240V kan dimras med alla slags dimmers och de är ofta de mest populära.

Vad gör en dimmer?

En dimmer använder en tyristor, en krets som bara släpper igenom strömmen när spänningen överskrider en viss nivå, som man ställer in med ratten på dimmern. … Eftersom glödtråden ändå inte hinner kylas av så snabbt som spänningen svänger, strålar den helt enkelt ut den energi som tillförs i genomsnitt.

Måste lampan vara dimbar?

Glödlampan i sig måste också vara dimbar, gäller även LED-glödlampor. Det ska stå på förpackningen om glödlampan är avsedd för dim eller inte.

Är all LED dimbar?

Alla LED-lampor går inte att dimra. Det ska stå på lampförpackningen om lampan inte är dimbar. Välj en dimmer som fungerar för LED-lampor med låga wattal.

Varför surrar min lampa?

Ibland kanske du märker att en lampa surrar. Det beror på att lampans tråd vibrerar när dimmern snabbt tänder och släcker lampan. Lampans surr låter oftast mest vid dimring i mellanläge (50 %). Om det händer så prova att byta till en annan lampa förslagsvis en lite dyrare lampa med lägre effekt.

Vilken LED dimmer?

Vi rekomenderar att som tumregel använda 20%-regeln. Till exempel en dimmer med 315W märkeffekt belastas med MAX 63W LED och en dimmer med 630W märkeffekt belastas med MAX 126W LED. Detta på grund av hög startström som genereras vid aktivering av LED plus att det även kan förekomma stora strömmar under drift.

Kan man dimma alla lampor?

Alla LED-lampor går inte att dimra.

Vilken typ av dimmer?

Olika typer av dimmer

 • LED-dimmer. En LED-dimmer är både framkants- och bakkantsstyrd och är det mest lämpliga valet för reglering av LED-lampa 4-200 VA. …
 • Dimra med Wiser. Med Wisers smarta dimmerlösningar får du ännu bekvämare belysningsstyrning. …
 • Tyristordimmer. …
 • Transistordimmer. …
 • Universaldimmer. …
 • Dimmerpuck.

Vad ska man ha för dimmer?

Att välja dimmer är idag inte en självklarhet. Du måste planera vilken typ av ljuskälla som sitter i din armatur som skall hängas i taket eller monteras på väggen. … Till 230V dimbara LED-lampor använder man elektronisk dimmer. Till 230V glödlampor och 230V halogenlampor använder man en glödljusdimmer.

Kan man ha dimbar lampa utan dimmer?

Philips SceneSwitch är alltså lampan du kan dimma utan dimmer. Lampan dimmas via den vanliga strömbrytaren så du behöver inte köpa eller installera någon LED-dimmer.

Finns dimbara LED-lampor?

Ja. Det går att dimra LED, men inte alla LED-lampor är dimbara. Hur går det till att dimra en LED-lampa? Ljuskällorna i LED-lampor är lysdioder.

Varför låter min lampa?

Det är normalt och helt ofarligt. Varför surrar min lampa? … Det beror på att lampans tråd vibrerar när dimmern snabbt tänder och släcker lampan. Lampans surr låter oftast mest vid dimring i mellanläge (50 %).

Varför låter lampor?

Det är tämligen säkert att dimmern bör vara transistordimmer, aka bakkantsdimmer, eller universaldimmer. Tyristordimmer aka framkantsdimmer, passar generellt väldigt dåligt till LED-lampor utom om det är en konventionell järnkärnetrafo, och den kombinationen lär inte gå att hitta.

Vad ska man välja för dimmer?

Hur väljer man dimmer?

 • Till 230V dimbara LED-lampor använder man elektronisk dimmer.
 • Till 230V glödlampor och 230V halogenlampor använder man en glödljusdimmer.
 • Till 230V glödlampor och 12V halogen/LED använder man en kombinerad glödljus / elektronisk dimmer.

Kan man ha LED i alla lampor?

Ja, man kan ha LED-lampor till i stort sett alla typer av armaturer numera, utbudet är enormt. Det man ska tänka på är det där med värme och fukt igen, eftersom det påverkar livslängden på lampan.