Vilka smink innehåller PFAS?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka smink innehåller PFAS?
 2. Vad innehåller kosmetika?
 3. Är BHT farligt?
 4. Vilka typer av farliga ämnen hittade man i sminket?
 5. Vad finns det för kemikalier i smink?
 6. Vad räknas som smink?
 7. Är Benzyl Alcohol farligt?
 8. Hur kan kosmetika påverka hälsan?
 9. Vad finns i ögonskugga?
 10. Varför undvika silikoner?
 11. Är Phenoxyethanol farligt?
 12. Vad ska man ha under smink?

Vilka smink innehåller PFAS?

Listan: De 57 sminkmärken som lovat att sluta med PFAS!

 • African Beauty Brands (ägs av L’oréal)
 • Akademikliniken.
 • Atelier Cologne (ägs av L’oréal)
 • BareMinerals.
 • Biolage (ägs av L’oréal)
 • Biotherm (ägs av L’oréal)
 • Body shop.
 • Cacharel (ägs av L’oréal)

Vad innehåller kosmetika?

De kan vara allt från hygienprodukter som tvål, schampo, deodorant och tandkräm till skönhetsprodukter som parfym och smink. Kosmetika innehåller många kemikalier – ta bara en titt på ämnesförteckningen. Vem ansvarar för att kosmetika är säker?

Är BHT farligt?

I djurförsök har de visat sig ge skador på organ, försämrat immunförsvar och gjort det svårare att få barn. Trots det är bara ett par av PFAS-ämnena förbjudna.

Vilka typer av farliga ämnen hittade man i sminket?

Så hittar du PFAS i ditt smink: Kolla i innehållsförteckningen efter PTFE, polytef, eller ord som innehåller “perfluoro”… eller “polyfluoro”. Då innehåller produkten högfluorerade ämnen och ska undvikas. Även Decafluoropentane och C9-15 (eller C8-18) fluoroalcohol är PFAS.

Vad finns det för kemikalier i smink?

Giftiga ingredienser i smink

 1. Paraben. Paraben finns ofta i deodoranter, tandkräm, balsam, schampon och många andra produkter. …
 2. Bly. Visste du att många läppstift innehåller bly? …
 3. Silikoner. Den tredje av våra giftiga ingredienser i smink är silikoner. …
 4. Ammoniak. …
 5. Ftalater. …
 6. Formaldehyd. …
 7. Etanolamin.

Vad räknas som smink?

Smink och kosmetika är produkter vi använder för att vårda eller sminka kroppen och håret. Det kan vara allt från färgad kosmetika som puder, läppstift och ögonskugga till hudkrämer och nagellack. … Människor har använt smink i alla tider och alla kulturer, för att försköna och förändra sitt utseende.

Är Benzyl Alcohol farligt?

Hormonstörande ämnen De har i djurförsök visat sig kunna störa utvecklingen av hjärnan och könsorganen, eller öka risken för cancer.

Hur kan kosmetika påverka hälsan?

Naturskyddsföreningen har hittat miljögifter i en mängd produkter vi använder direkt på huden. PFAS har till exempel i djurförsök kopplats till cancer, påverkan på immunförsvaret och levern samt försämrade möjligheter att få barn.

Vad finns i ögonskugga?

Plastpartiklar (5-10 %) av polyeten, polystyren och polyester (nylon) ger mjukhet och gör att ögonskuggan fäster och sitter bra. Kalciumkarbonat och magnesiumkarbonat ger matt yta. Zinkoxid och titandioxid (runt 15 %) ger matt yta och täcker bra. Kaolin (runt 5 %) täcker bra.

Varför undvika silikoner?

Silikoner tar lång tid att bryta ner i naturen, så många väljer bort dem helt ur miljösynpunkt. Silikoner klänger sig envist fast vid håret, så schampo med sulfater eller djuprengörande detoxschampon behövs för att få bort rester. Därför går det ofta hand i hand att välja bort både sulfater och silikoner.

Är Phenoxyethanol farligt?

Vetenskapliga studier visar att ämnet är säkert att använda vid en koncentration som är under 1 %. Micke, många ämnen är farliga i högre doser. Även sådant som är bra eller till och med nödvändigt för kroppen som vi äter dagligen.

Vad ska man ha under smink?

Primer används oftast efter rengöring och hudkräm, men innan foundation. Det finns flera olika primers på marknaden med olika egenskaper. Vanligt är att använda en primer för att få en jämnare hudton, att sminket ska fästa bättre och för att motverka en glansig yta.

Leave a Comment